Hoe het helaas toch niets werd tussen Gerda en Kees

Bewegingloos stond ze daar, als een beeld van Duane Hanson. ‘Ga nou maar mee, het wordt leuk,’ had hij gezegd. ‘Wat moet ik aan dan?’ vroeg ze. ‘Iets vlots,’ zei hij, ‘het is tenslotte een rockconcert, weet je.’ Hij pakte haar bij haar schouders en kust haar op haar neus. ‘En je weet: ik ben verliefd op je, ik vind je overal mooi in.’ Ze wapperde hem weg: ‘Je moet me niet op mijn neus kussen, Kees, dat kriebelt zo, dan moet ik altijd niezen.’ Hij barste in lachen uit, al helemaal toen ze echt begon te niezen en hij het salvo maar amper kon ontwijken. ‘Ik haal je vrijdag om 8 uur op en dan neem ik je mee uit!’ 

Ze keek hem na terwijl hij met verende tred over de parkeerplaats naar zijn Fiat Punto liep. Hij vond haar echt leuk, dat merkte ze wel. Zo verend liep hij niet toen ze hem een maand geleden ontmoette, de fut was er een beetje uit, maar hij leefde zichtbaar op door hun contact. Het was al lang geleden dat hij gescheiden was, zijn kinderen waren al groot, hij had kleinkinderen. Eén ervan zat in een band, hij zou vrijdag in hun stad op komen treden. Natuurlijk wilde hij ernaartoe en nu moest zij dus mee. 

Wat trek je aan als je naar een rockconcert gaat? Ze was wel eens naar een optreden van Benny Neyman geweest. Charmante Benny. Ze was samen met Annemarie geweest toen, die ging wel vaker uit en kon haar tenminste helpen bij wat ze aan moest. En zo droegen allebei hetzelfde: een zwart onderjurkje van glimsatijn van de Zeeman met stroken kant erlangs. Sexy, maar het kon best, vond Annemarie, en niemand die het op zou vallen dat het een onderjurkje was. Beiden toupeerden ze hun haar, Annemarie leende haar van die grote gouden oorringen. ‘Neppers, hoor!’, lachte ze. ‘Dat ziet Benny toch niet van die afstand.’ Het werd een avond om nooit te vergeten. Ze kon elk woord meezingen met Benny en de tranen sprongen haar in de ogen bij Waarom fluister ik je naam nog? Iemand stootte een glas bier over Gerda’s jurkje, wat vies voelde, maar het maakte niet uit, Benny maakte alles goed. 

Annemarie was er niet meer en Benny was ook al jaren dood. 

Ze koos voor een spijkerbroek met een shirtje. Altijd goed. Een rockconcert… Zou het zoiets als Maywood zijn? Die meiden hadden ruzie las ze in de Story, zo jammer toch. Of misschien iets als Normaal? Ze huiverde. Nee, dat zou een type als Kees niet leuk vinden. Hij was een nette man, niet boers of zo. Gut, ze had hem de naam van de band moeten vragen. Niet dat ze daar veel verder mee gekomen zou zijn, ze luisterde eigenlijk nog amper radio. 

Het concert vond plaats in een gebouwtje van de school waar haar buurkinderen op hadden gezeten. Het was een gymzaal geweest of een handenarbeidlokaal. Kees had het haar wel verteld, maar ze was het weer vergeten. Nu werd er geen les meer gegeven, de school had een nieuwe locatie. ‘Leuke plek, hè? vroeg Kees. Gerda vond het er vooral donker en druk. De muziek stond hard: dit was geen Maywood. Maar het concert moest nog beginnen, misschien viel het straks nog best mee. Kees haalde drinken bij de bar. Gerda voelde zich wat verloren in de zaal vol onbekenden, wachtte gespannen tot ze Kees weer zag verschijnen. ‘Doe maar fris,’ had ze gezegd, en nu kwam hij met cola aan. Ze lustte eigenlijk geen cola. Dat ging ze maar niet zeggen, hij lachte zo blij en trots. 

‘Het gaat beginnen!’ zei hij. Er kwam een lange jongen met krullen het podium op. Hij zong een lied over Meppel, haar stad. ‘Zie, het valt best mee,’ dacht ze opgelucht. Het was niet mooi of zo, geen Benny, maar dit kon ze verdragen. ‘Leuke knul, je kleinzoon,’ zei ze. ‘Dit is mijn kleinzoon niet!’ lachte Kees.  ‘Dit is Thomas Aram, komt ook uit Meppel. Als Bart straks optreedt staan we vooraan!’ 

Thomas verliet het podium, maakte plaats voor een vierkoppige band. Ze keek op naar Gerard: moesten ze naar voren nu? ‘Dit is Canshaker Pi!’ werd er enthousiast aangekondigd vanaf het podium. Kees ving haar blik, schudde zijn hoofd: ‘We kunnen nog rustig even hier blijven staan, meissie, ik haal nog een cola voor je!’ Hij was al weg voor ze had kunnen zeggen dat ze liever sinas wilde. 

En toen brak de hel los.

De vier op het podium braken de tent af. Gerda had liever dat ze dat niet deden. Dit kon niemand mooi vinden, toch? Ze hapte naar adem, keek verbijsterd om zich heen: iedereen lachte, knikte mee met de muziek, vooraan bij het podium werd er zelfs gedanst. Ze keek op naar Kees, zag zijn ogen glimmen. ‘Jonge honden!’ schreeuwde hij in haar oor. ‘Wat een branie!’ Gerda riep terug dat ze even naar de wc ging. Daar bleef ze tot ze in de verte het slotapplaus hoorde en er aan de toiletdeur waarachter ze zich verschanste gerammeld werd. 

Terug in de zaal trof ze een ongeruste Kees: ‘Waar was je nou, meissie?’ ‘Ik voelde me even niet zo lekker,’ zei ze, ‘maar nu gaat het wel weer.’ ‘Gelukkig maar,’ zei Kees en kuste haar op haar neus. Ze antwoordde met een nies. ‘Kom,’ zei hij, ‘nu is het tijd om naar voren te gaan, we moeten ons een goed plekje uitzoeken.’ Ze volgde hem door de menigte en ging wat zenuwachtig naast hem staan, anderhalve meter voor het podium. In haar oor riep Kees: ‘Middenvoor! De beste plek!’ Op het podium las ze ‘Indian Askin’. 

De band begon, drie jongens en een meisje. Ze speelden net zo hard als de band ervoor. Kees riep iets in haar oor, maar ze kon het niet verstaan. Bewegingloos stond ze daar, als een beeld van Duane Hansen. Helemaal vooraan. Naast haar had een vrouw duidelijk een geweldige avond. Gerda snapte er niets van. 

Gelukkig was ik niet Gerda, maar de vrouw naast haar. 


Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Hoe het helaas toch niets werd tussen Gerda en Kees

  1. Miranda

    Een cadeautje op maandagochtend, dank je!

  2. Geweldig! (voor jou dan hé, niet voor Gerda …)

  3. terrebel

    Lekkere muziek! (Heb de naam van de band even ingevoerd in YouTube)

  4. Wat een geweldig mooi geschreven verhaal, Sanneke! Wow! Ik zie ook dat je niet meer blogt. Da’s jammer! Was je er klaar mee? (ik ook lange tijd hoor)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s