Schotse jongens met rake lijnen

Hoe krijgt het Drents Museum het toch voor elkaar? Alweer hebben ze een bijzondere tentoonstelling van hoog niveau onder hun dak. Onder de grond zelfs, want de tentoonstelling van de Glasgow Boys bevindt zich in de nog vrij nieuwe, grotendeels ondergrondse vleugel van het museum. Een tijdje geleden was ik daar nog zo stuk van het werk van Malevitsj, nu zag ik er Schotse impressionistische kunst. Ik wil niet vervelend doen, maar Schótse kunst? Vernuftige Grieken en Romeinen, Hollandse Meesters, virtuoze Fransen en Italianen, Amerikaanse moderne grote namen… De kunstgeschiedenisboeken staan er vol mee, maar Schotland, het is ook zo’n uithoek, hè? Maar er gebeurde dus wél wat daar in die uithoek. Bovendien, de Glasgow Boys trokken de wereld in. 

Het impressionisme, ik vind het altijd wel een fascinerende periode in de geschiedenis van de kunst. Kunstenaars onttrokken zich aan de strenge regels waaraan kunst eerder gebonden was. Ze werkten realistischer, geen geïdealiseerde portretten meer met veel invloed van de Klassieken, maar schilderijen met kinderen die naar school wandelden of op het land werkten (och, kleine pop, passend op een koe in een weiland), een potret van een verweerde man, partijtjes tennis, een beetje bootje varen, gewoon, dagelijkse dingen. En dat was vóór die tijd niet normaal, gewone dingen schilderen. 

Hadden ze ook nog de mazzel dat de verftube uitgevonden was. Konden ze lekker buiten gaan werken. Bedenk, ervoor waren alle schilderijen waar landschap, ‘buiten’ in voorkwam in ateliers gecomponeerd, kunstenaars hadden niet makkelijk de mogelijkheid buiten te werken. Nu kon het wel, en het leidde tot een vlotte manier van schilderen. Snel, snel, voor het licht verdwijnt het vast proberen te leggen. De Glasgow Boys namen de trein en de boot naar Nederland, Frankrijk, Japan, Marokko, Tunesië… Overal vingen ze het licht, de mensen, de kleuren… En die zijn nu in Assen te zien. Gecombineerd met werk van tijdgenoten als Maris, Mauve en Israëls. 

  

  

  

  
  Na het toch vrij zoete werk van de Glasgow Boys, was ik verrast het ruwe werk van Laura Eckert te zien. Het beeldhouwwerk van deze dame uit Leipzig, in de tentoonstelling Corporeal is gemaakt van gerecycelde materialen. Keken we met belangstelling en bewondering naar de Glasgow Boys, het werk van Eckert sprak tot de verbeelding, we wilden meedoen. Het licht speelde met haar werk, wij speelden mee. 

   

  

  

  

  

  


De tentoonstelling The Glasgow Boys is nog tot 7 februari 2016 in Assen te zien, Corporeal is er tot en met 10 januari 2016. Op 15 november is Eckert er zelf ook nog, kan interessant zijn. 

    
 

  

Advertenties

13 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

13 Reacties op “Schotse jongens met rake lijnen

 1. Leni

  Malevitsj daar ook gezien Deze tentoonstelling lijkt me ook boeiend Jammer dat Assen zo ver weg is vanuit 070
  Prachtige foto’s

  Ps was lange tijd lurker nu ook maar eens wat schrijven

 2. Brigitta

  Eens kijken of ik mijn wederhelft enthousiast kan krijgen om naar het museum in Assen te gaan, hij is niet zo van de musea. Ja, straks de Bowie tentoonstelling in het Groninger museum ;-)

 3. Mooie foto’s. Was het zo rustig in het museum dat jullie uitgebreid konden poseren?

 4. Jacomien

  Mooi man!
  Morris bekijkt aandachtig de foto’s: die met Neel haar lange lokken vindt hij prachtig. Ik vertel hem dat het Neel is en hij is verbaasd: ‘ik dacht dat dat een fontein was!’ ;)

 5. Anoniem

  Prachtige tentoonstelling Sanneke. Ga zeker een keer naar Assen.
  Heel veel liefs ,
  Marianne Blom- Beglinger

 6. Wat een prachtige foto’s! Wij gaan ook maar weer eens heen, herfstvakantie is daar een mooie gelegenheid voor.

 7. Carolien

  Mooi Sanneke, dank voor je kunsteducatie. Zo neem je ons een beetje mee op jullie museumreisjes en geef je toch nog een beetje les. Heel inspirerend!!

 8. Dat wat Carolien schrijft! Dankjewel voor de les, juf Sanneke. :)

  Voor mij als Groninger is Assen in de buurt. Sterker nog, ik ga er volgende week weer op klus.
  Ik ben niet (meer) zo van de musea. Maar krijg volgende week twee nichtjes uit Haarlem op bezoek. En zij zijn wel erg van de kunst. Hun moeder zit achter cultuurbarbaartjes’. Ken je dat? Jouw logje kan wel dienst doen als recensie :-)
  Ach, wat jammer. Ik zie net dat Groningen/ Assen er niet meer bij staat:
  http://www.cultuurbarbaartjes.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s