Ode aan Andy

Wat een aparte man moet het geweest zijn, Andy Warhol. De kans is klein dat je niet weet wat voor kunst hij maakte. (Nee? Er gaat geen belletje rinkelen? Echt niet? Ah, jawel… Popart maakte hij, die serie van Marilyn Monroe in verschillende kleuren gezeefdrukt. En deze:

IMG_1100

Zie, je kent hem wel!)

Andy werd wel Drella genoemd. Een samenvoeging van Dracula en Cinderella. Hij was een man van uitersten, dat blijkt daar wel uit. Op het prachtige ‘Songs For Drella’ een album van John Cale en Lou Reed, een eerbetoon uit 1990 aan Andy Warhol, is dat goed te horen. De muziek is nu eens lieflijk kalm vloeiend, dan weer erg druk staccato.
John Cale en Lou Reed waren leden van The Velvet Underground, waar Andy nauwe betrekkingen mee had. Hij maakte deze platenhoes voor ze destijds.

IMG_1102
Hun cd Songs For Drella was een van de eerste die Rinke kocht, we hebben hem samen veel geluisterd en kijk, we vonden er zelfs nog een recensie van, voor als je benieuwd bent naar meer achtergrondinformatie.

IMG_1103

Ze gingen met ruzie uit elkaar in The Velvet Undergroundperiode, John Cale en Lou Reed, kwamen voor dit eerbetoon weer samen, kregen opnieuw ruzie en ook tijdens de reünie van The Velvet Underground ging het weer mis. Ze hebben elkaar een aantal malen plechtig beloofd nooit meer samen te werken. Gelukkig dat ze zich niet erg aan hielden, anders was Songs For Drella er nooit geweest. En dus ook de prachtige voorstelling van het Scapino Ballet dat we zaterdag zagen niet.

De voorstelling Songs For Drella van het Scapino Ballet, gemaakt door choreografen Ed Wubbe en Marco Goecke stamt al uit 2011, maar er was zoveel vraag naar dat hij de komende tijd opnieuw opgevoerd wordt. Fijn voor ons, zo konden wij hem alsnog zien. En fijn voor jou, nu heb je ook kans deze wonderlijk mooie voorstelling te gaan zien. Hier vind je een voorproefje en hier vind je de speellijst.

Wij zagen de voorstelling in De Spiegel, het theater in Zwolle waar we nog niet eerder geweest waren. Heel verrassend gingen we er samen naartoe met twittervriend Martin en zijn vrouw Simone en dochter Kyonne. Dat hadden we op zaterdagochtend nog niet gedacht, maar hóe bijzonder was dat! Mooi om na afloop samen na te staan trillen en praten met een glas wijn in de hand, want god, wat was hij mooi, deze voorstelling en wat raakte hij diep. De muziek was ons al zo dierbaar, maar deze vertaling naar beeld erbij, zo volmaakt mooi gedanst door de prachtige dansers van het Scapino, overweldigend was het. Helemaal bovenin de Spiegel zaten we, de dansers minieme figuurtjes onder ons (hadden we maar geweten dat je op de plaatsen die we hadden bar slecht zicht had) en toch kregen ze het voor elkaar me diep te ontroeren. Chapeau, Scapino!

IMG_1104

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Ode aan Andy

  1. ingeding

    oh wat zal dat speciaal geweest zijn! heb die cd destijds zo vaak geluisterd dat ik ‘m nog kan dromen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s