Adam, Eva en de kangoeroe met de donut

Zondagochtend, dat is onze enige weekendochtend, dan slapen we uit, brunchen we laat en houden daar erg van. We horen de kerkklokken luiden en denken: halleluja, hemels, samen in bed liggen. De kinderen spelen, kijken tv, kruipen bij ons in bed, computeren en stellen die luie ochtend net zo op prijs als Rinke en ik. Er moet wel een ontzettend goed alternatief zijn willen we daar van afwijken. Ik was zelf dus ook een beetje beduusd van het plan naar de kerk te gaan.

Nisse mocht een stukje van het scheppingsverhaal voorlezen, in een kerkdienst door school georganiseerd. Hoeveel we ook van ons bed houden, van Nisse houden we nog meer, dus was het duidelijk, daar moesten we bij zijn.
We begonnen al goed door ons te verslapen. Dat had Nisse niet gedaan gelukkig, die had zich al netjes gedoucht en aangekleed. Op stel en sprong moest er door de rest van de Santenkraam aangekleed en gegeten worden. Help, snel, snel! Wat nou zondag, rustdag? Daarbij bleek dat ik even buiten iemand gerekend had bij mijn vrome plannen. May. May wilde niet naar de kerk, May wilde in bed blijven. En, veeleisend als ze is, wilde ze dat ik dat ook deed. Had ik ook werkelijk gedacht dat ik wel anderhalf uur op een houten stoeltje zou kunnen zitten? Should have known better.

En toch, toch leverde het een boel op, dat kerkbezoek. Nisse was trots dat het voorlezen goed ging en we brunchten alsnog toen de club weer thuis was. Dat werd een filosofische brunch. Scheppingsverhaal versus big bang, wat wil je geloven? Dat stuk dinosaurusbot dat we hebben dateert toch van voor Adam en Eva? Hoe kan dat dan? En waren Adam en Eva echt maar met z’n tweeën in het begin? Zou Eva zwichten voor een appel die ze van een slang kreeg? Dat ze een donut of chocola aan zou nemen, gebracht door een schattige kangoeroe, dat zou aannemelijker zijn. En stel, God bestaat, is hij dan een kracht of een mannetje? Wij neigden naar dat eerste, maar bedachten ineens dat gezegd wordt dat de mens naar zijn evenbeeld geschapen is. Dan zou hij dus toch een mannetje zijn. Of een vrouwtje.
God maakte de hemel en de aarde, maar waar woonde God dan voor die klus klaar was? Is er dan niet alleen meer tussen hemel en aarde, maar daar buiten ook nog? En hoe moet je het concept ‘hemel’ eigenlijk zien? Als de sterren met wolkjes ertussen waar engelen op drijven? Als een laag om de aarde? Of is de hemel ook waar wij leven, maar zijn we niet goed in staat ‘m te zien, alsof ie uit een ander soort moleculen bestaat dan die wij waar kunnen nemen. Als dat zo zou zijn, zouden dan verleden, heden en toekomst misschien ook gelijktijdig kunnen verlopen zonder dat we er erg in hebben?

Dat we vervolgens Back to the Future gingen kijken was dus niet meer dan logisch. Toevallig op de dag waar Marty Mc Fly in de film naar toe reisde, zo zagen we later op Facebook.

20140128-150104.jpg

Toch jammer dat dat een hoax bleek.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Adam, Eva en de kangoeroe met de donut

  1. Volgens mij is God was een vrouwtjeskangoeroe. Zonder May Turner. Maar misschien maakte ze toen net een sprongetje en liet ze een steekje vallen.

  2. Marian

    Herkenbare, moeilijke maar ook wel gave gespreksstof ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s