Puzzel

Ik ben een puzzel. Een kapotte puzzel, waarvan het knap lastig is de stukjes weer in elkaar te zetten. Tot nog toe is het niemand nog gelukt in elk geval, dus zal ik wel heel moeilijk zijn. Minstens 150 stukjes en wie weet liggen er wel stukjes verstopt tussen de kussens van de bank of onder de kast van tante Nettie.

Ik schrijf het hele verhaal van de afgelopen twee dagen maar even op. Misschien zit je niet te wachten op een medische verhandeling, maar voor mij is het wel even belangrijk om alles op een rijtje te zetten, de puzzelstukjes te zoeken. En zo hoef ik het niet twintig keer uit te leggen.

Het was lang wachten tot gisteren, de dag dat er eindelijk weer wat zou gebeuren. Ik kreeg weer een echo. Een echo waar ik me overigens geen illusies over maakte: waarschijnlijk zou er niets nieuws uitkomen. Het was een voor-de-zekerheid echo. Nog een keer kijken of ik geen liesbreuk en geen trombose heb. Er kwam weer hetzelfde uit: ik heb geen liesbreuk. En er is flow, bloeddoorstroom, ook al is het op sommige punten maar rond de 40%. Dat verklaart de pijn niet. Over pijn gesproken, dat echo-apparaat op mijn lies, mijn bovenbeen, ik ging door het plafond. De erg aardige echo-mevrouw (ze was er bij de eerste echo ook bij) wilde op mijn verzoek ook wel even dezelfde druk met het apparaat op het rechterbeen uitproberen. Ik dacht, misschien is het wel normaal dat het in de liezen heel pijnlijk is dat onderzoek te doen. Zo niet, dan heb ik wellicht iets tastbaars in handen. Aan de rechterkant deed het totaal geen pijn. ‘Misschien ligt het wel aan een spier…’ opperde ze, ‘ in elk geval kan de dokter weer wat afstrepen van zijn lijstje, ooit moet er toch ontdekt worden wat er aan de hand is. Ik hoop voor je dat dat heel snel is.’ Ik ook, aardige echo-mevrouw, ik ook. Want mijn leven ligt stil en ik snap niet waardoor. Ik zou zo graag weer alles doen wat een Sanneke doet. Ik mis mijn kracht, ik mis de dingen die mijn leven zo leuk maken.

Vandaag had ik een nieuwe kans op een oplossing. Ik mocht naar de fysiotherapeut. Gespecialiseerd in het bekken en oedeem. Ik kende haar al van een paar jaar terug. Het lastige was dat Rinke vandaag moest werken. Normaal is hij op dinsdag vrij en had hij me kunnen brengen. Hoe moest ik er nu komen? De buren bejaard of aan het werk, die zouden me niet kunnen brengen en halen. De regio-taxi zou ik pas kunnen bellen als ik er klaar was, want er was geen afgesproken eindtijd. Daar zou ik dus een tijdje op moeten zitten wachten. Zitten wachten? Geen optie. Ik zou moeten fietsen. Een klein eindje maar, maar wel om als een berg tegenop te zien. Hoe zou dat pijn-technisch moeten? Hoe kan het dat de simpelste zaken ineens zo problematisch zijn? Gelukkig had mijn buurvrouw en collega ineens een roosterwijziging en kon zij me halen en brengen, wat een opluchting. Dank je, Iris.

De fysio had al snel in de gaten dat er een soort weerstand in mijn lies, mijn bovenbeen zit, waardoor ik mijn been niet goed naar me toe kan trekken. Daardoor zijn zitten en traplopen bijvoorbeeld pijnlijk. Het is alsof er een vochtophoping tussen zit. Maar van oedeem kun je putjes drukken in je huid, wat bij mij niet kan. Ook voelt dat wat zwaar, maar doet geen pijn, dus oedeem is het niet. Een spierenkwestie lijkt het ook niet te zijn. Wel zag ze dat het linkerbeen dikker is dan het andere (eindelijk, iemand ziet het! Iemand kijkt er door heen dat ik lange benen heb die er op het eerste oog prima uitzien!). Ze mat mijn benen op en inderdaad, over de hele lengte is het linkerbeen dikker. Onderin scheelt het niet zo heel veel, een centimeter of anderhalf, twee, bovenin wel vijf. Daar klopt iets echt niet. Ze durft het niet aan me in behandeling te nemen, aangezien ze niet goed snapt wat er is en bang is dat ze meer schade aan zou kunnen richten. De zaak wordt weer teruggekoppeld naar de huisarts.

Nu lig ik weer in bed, bij te komen van de hele onderneming. En ik snap het nog steeds niet.

Zondag was fijn, toen wandelden we even. Mmm, frisse lucht!

20121002-114051.jpg

20121002-114124.jpg

20121002-114209.jpg

20121002-114238.jpg

20121002-114307.jpg

20121002-114348.jpg

20121002-114425.jpg

20121002-114502.jpg

20121002-114736.jpg

Advertenties

18 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

18 Reacties op “Puzzel

 1. Je vraagt je toch af waar dit naartoe gaat allemaal?!
  Die onzekerheid is zo vreselijk en ook zo slopend…
  Ik hoop echt dat er gauw duidelijkheid komt.
  x

 2. Esther

  Hoewel het echt onwijs balen is, snap ik die mevrouw heel goed en vind ik haar heel verstandig dat ze er niet aan begint. Maar wel: terug bij af :(

  • sanneke

   Oh zeker, dat vind ik ook. En nee, toch niet helemaal terug bij af voor mijn gevoel, we hebben er een paar puzzelstukjes bij, maar weten alleen niet hoe ze in elkaar passen.

 3. Ach vrouw toch,, jij mooie puzzel jij. Hopelijk word je snel opgelost!

 4. Zoals al eerder gezegd, met afstrepen, kom je er uiteindelijk wel. Het kan niet zo zijn dat je een medisch wonder bent. Wel een wonder.

 5. merelvv

  Ik hoop zo dat ze snel de rest van de puzzelstukjes vinden! Ik zal morgen even onder de bank kijken, misschien liggen er daar nog een paar. Oh, en op die onderste foto kun je ook heel goed het verschil tussen links en rechts zien!

 6. cath

  Normaal hou ik wel van onopgeloste puzzels, maar niet van deze San. Wanneer mag je weer naar de huisarts? knuffel!

 7. Wat moet dat zwaar zijn, die onzekerheid. Ik hoop zo dat ze heel snel de puzzelstukjes op z’n plek kunnen leggen en je kunnen helpen. Sterkte!
  Mooie herfstfoto’s, fijn dat jullie er even uit waren.

 8. Ri

  5 cm verschil? Dat is echt veel. En niemand die het zag?

  Jammer dat er vandaag niets concreet is gebeurt. Hopelijk kan je samen met de huisarts een andere weg inslaan.

 9. Geartsje

  Dus het is nog altijd doffe ellende? Binnenkort, vast heel snel, komt er een goede puzzelaar die een stukje op de goede plek legt. En als je een begin hebt, dan gaat het snel.
  En tot die tijd, een kus op je hoofd, een aai over je bol en een hart onder je riem.

 10. Hè get, het wordt toch eens tijd dat de puzzel compleet is. Hopelijk weet je huisarts nog een andere richting om te onderzoeken.

 11. Trude

  Wat zou het fijn als er bericht komt van hoe ze je van je pijn kunnen afhelpen. En een pluim van de week voor je fijne buurvrouw.

 12. Wat rot voor je! Ik hoop dat er snel wat meer zekerheid komt. Take care!

 13. Heel bizar dit..! Maar mogelijkheden-wegstrepen-van-de-lijst is ook een stap vooruit naar de oplossing, hoezeer de puzzel nu ook nog door elkaar gehusseld ligt.

  5cm verschil is wel erg veel: goed zichtbaar ook (laatste foto). Is het misschien een idee om dit de komende tijd voor jezelf op te blijven meten: kijken of het erger wordt… of, dat zou fijner zijn: minder? Wellicht zijn die gegevens op zich ook weer een puzzelstukje.
  Maar dit had je vast zelf ook al bedacht.

  Heel veel sterkte lieve San! Want het wachten gaat nog even door… Niet eerlijk.

 14. Sylvia

  Jeetje Sanneke dat schiet niet op zeg! Gelukkig dat de fysio niets wil forceren want dan ben je zomaar verder van huis. Oftewel komen er nog meer puzzelstukjes.
  Sterkte.

 15. Och en ik hoopte dat je weer samen met Neel kon hoepelen. Maar het is nog wachten en afwachten. Heel veel sterkte!

 16. Jeetje, ik kijk een tijdje niet op je blog en ineens is alles anders. Wat ontzettend vervelend voor je! Ik hoop dat men snel ontdekt wat er is en er dan ook een goede oplossing voor is. Sterkte!

 17. Anoniem

  dag, heb zelf sinds anderhalf jaar een lymfoedeem in mijn onderbeen, herken veel van je ellende. probeer naar drachten doorverwezen te worden… sterkte!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s