Verwikkeld in variceuze venen

Hoe snel kan het gaan? Een nauwelijks zichtbare bult in mijn lies, een echo, een verwijzing naar de vaatchirurg en toen, vanaf woensdag ineens erge pijn. Lag het er aan dat ik lang gestaan had om een raamschildering te maken in de kleuterklas? Misschien. Woensdagavond in bed huilde ik verbaasd en bezorgd om zoveel pijn. Zitten bleek een lastige opgave, vroeg naar bed gaan was het enige dat er op zat. De volgende dag gaf ik les. Blij om les te geven, om mijn nieuwe (en oude vertrouwde) leerlingen te zien; goed voor een adrenalinekick. Maar die kick kon de pijn toch niet genoeg maskeren. Paracetamol ook niet. Ik durfde ’s avonds amper te gaan slapen. Die pijn, zo nadrukkelijk aanwezig, wat zou die voor consequenties kunnen hebben?

Maar naar de huisarts dan. Collega-vriendin B. was zo lief een briefje op de deur van mijn lokaal te plakken dat ik wat later zou zijn, kon ik de praktijk bellen voor een afspraak. Daar wilden ze het liefst dat ik meteen kwam, maar ik besloot nog één les te geven, in elk geval nog één klas te ontmoeten. Pijn verbijtend, maar met plezier, want wat een leuke lieffies weer.

In de wachtruimte zat ik tussen de dames en heren rond de 70, 80. ‘Ach, ik kom u ook overal tegen,’ zei het ene oude mannetje tegen het andere, ‘u komt toch ook bij de trombosedienst?’ en ik was blij dat hij het niet tegen mij had. Ooit kwam ik daar wekelijks mijn bloed laten prikken, zou dat weer mijn voorland zijn? Ik besloot me maar zo hard in de kunstgeschiedenis examensyllabus te verdiepen, dat ik het gesprek en de pijn van het op een stoel zitten kon negeren. Het was bijna een bevrijding dat ik mijn naam hoorde roepen door de huisarts.

Ik kan het altijd goed met hem vinden, met huisarts S. Hij zou een goede vriend kunnen zijn. Samen bekeken we de echo-uitslag, die hem duidelijk nogal verbijsterde. Die hele hoge trombose die ik had, die was al vrij zeldzaam, dit gevolg, een forse variceuze vene (ofwel een erg uitgezet bloedvat) die het linker liesvat met het rechter liesvat verbindt al helemaal. U heeft daar helemaal geen communicerende vene namelijk. Ik moet weer eens zo nodig uniek zijn. Het is duidelijk, dat ding bezorgt veel pijn en zal dus weg moeten. Maar hoe? S. heeft er geen goede hoop op dat dat met een eenvoudige methode zal kunnen. Spataders worden wel weg gelazerd of opgevuld met een soort pur, maar de kans dat dat bij mijn onding kan is erg klein. De kans op een erg ingewikkelde operatie is groter. En wat die dan verder tot consequenties zou kunnen hebben… S. wist het niet. Wel zei hij nog dat het beroep dat ik uitoefen bar slecht is voor mijn lijf. Al dat staan… ‘En waarom jou dit nou weer moet overkomen…’, zuchtte hij. Tja, je krijgt zo veel als je dragen kunt, niet? Dus kan ik dit, kunnen we dit, want ik hoef het niet alleen te doen. Ik was alleen net zo lekker aan het leven. Alles wat ik niet meer kon doen, ik had het net weer allemaal terug gewonnen. Alsof ik ineens verstikt word door variceuze venen en door smutzige vaten, waar troep in drijft die nog van de trombose van vier jaar terug zou kunnen zijn, of die duidt op nieuwe trombosevorming. En ik heb nog geen idee wat dat voor mijn toekomst inhoudt.

Met een recept voor extra pijnstilling vertrok ik weer, mijn bed in. En ik kan het nog niet echt snappen. Ik voelde me zó goed.

20120907-160506.jpg

Advertenties

28 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

28 Reacties op “Verwikkeld in variceuze venen

 1. Wat schrijf je het krachtig op.
  En wat is die tekening krachtig.
  Jij bent gewoon een en al kracht.
  Go fight these weird veins!

 2. Oh arme Sanneke :(
  Dikke knuffels helemaal vanuit het zonnige Gent. Ik stuur je al mijn zon en hoop dat die van jou ook snel gaat schijnen om je te verlichten en je te helpen een oplossing te vinden. x

 3. Je schrijft “je krijgt zo veel als je kunt dragen”. Maar dit is gewoon dikke vette pech, stom toeval en het zoekt jou niet uit, het overkomt je. Heel veel sterkte!

 4. Nelleke

  Nou! Ik word er verdrietig van… Je tekening past er zo mooi bij. Zet ‘m op, lieve Sanneke! Het gaat vast allemaal weer beter worden, ook al snap ik je moedeloosheid heel goed. Kus!

 5. Nicolekebolleke

  Nee. Dat is ook niet te snappen.
  Dat zijn van die “waarom ik?” vragen. En het antwoord krijg je niet.
  Ik hoop dat ze n goeie manier vinden om je van deze shit af te helpen en je weer lekker door laten gaan met fijn leven.
  Want dit is gewoon ronduit klote.
  Sterkte San. En het komt goed. Echt. X

 6. Suus

  Lieve Sanneke, wat vind ik dit ontzettend vervelend voor je. Ik leef echt met je mee en ik hoop dat je gauw zal opknappen. Heel veel sterkte meid!!

  Liefs Suus

 7. Heftig verhaal… Dus ook niet meer hoepelen (al zal dat jouw kleinste zorg op dit moment zijn denk ik). Sterkte! xx

 8. Pfff, wat een stom nieuws. Wat een stom, stommer nieuws. Wat een stom, stommer, stomst nieuws.

 9. Lehti

  Is het beroep dat je uitoefent slecht voor je lijf? Welnee, Sanneke, die leuke lieffies krijgen straks gewoon les van een liggende juf of van één die op haar kop hangt in een hoepel, als dat helpt tegen communicerende vaten. En ook aan het moederschap pas jij met Rinke en dat prachtige drietal wel een mouw. Gebruik je kracht om je goed te laten voorlichten, en behandelen door ervaren medici. Neem met minder geen genoegen. Sterkte en een dikke knuf.

 10. Novy

  Wat Tijmen zegt. Stom.

 11. Lucienne

  Heel veel sterkte toegewenst.

 12. KAPJ

  Nou. Bah bah bah! Hoop echt dat het allemaal snel beter gaat en op te lossen is!

 13. Wat moet dit vreselijk voelen; voelde je je zo goed en dan ineens dit! Hopelijk doet de rust goed en heb je snel minder pijn. Krijg je nu nog meer onderzoeken om te kijken hoe en wat? Heel veel sterkte!

 14. cath

  pff.. San toch. Dikke knuffel

 15. Hoop dat je snel duidelijkheid krijgt. Onzekerheid…. bah! Wens je rustige, vredige venen en vaten van geluk. Sterkte!

 16. Oh, wat hakt dit erin..!
  Maar het is nog geen verloren strijd – het is een strijd die je aankunt, daar geloof ik in. En daarnaast duim ik.

 17. F*ck venen! Ik voel met je mee. Ook mijn benen geven dat zeer pijnlijke paniekgevoel. Je lijf moet het doen, zo niet is dat zeer verontrustend. Dank voor je treffende tekening en ‘courage’ gewenst.

 18. Daar heb ik maar een woord voor: SHIT (en hier in Amerika is dat dus ECHT vloeken, zo rot vind ik dit voor je). Veel lieve gedachten naar je toe. Je bent sterk, je kunt dit, maar het zou niet moeten hoeven. Dikke knuf vanuit Richmond.

 19. anitavdh

  Och, lieffie tóch. Dit ga jij aan. En dit ga jij verslaan. Geen twijfel over. Dat kun jij!!! *knuf*

 20. Jemig, wat heftig! En dat het zo plotseling komt opzetten, dat is raar. Dat dat bloedvat zo doet is al raar natuurlijk.
  Heel veel sterkte!

 21. sol

  o nee toch, wat een rot bericht. natuurlijk is het gewone dikke vette pech, maar de gedachte dat je zoveel krijgt als je dragen kan heeft mij in zo’n situatie wel geholpen. ik hoop dat de pijn in ieder geval snel wat meer onder controle komt. heel veel sterkte!

 22. Janine

  Lieve Sanneke, wat een zorg weer! Ik had zo gehoopt dat het nu klaar zou zijn…
  Bestaat er eigenlijk ook zoiets als een trombosespecialist? Het is bij jou allemaal zo uitzonderlijk, dat ik me kan voorstellen dat de kennis van de huisarts hier tekort zou kunnen schieten. Wel fijn dat het zo’n prettige en vertrouwde man is natuurlijk.
  Voor het weekend heel veel sterkte gewenst, hopelijk kunnen ze daarna iets doen wat de pijn (en de oorzaak) wegneemt!
  Liefs, janine

 23. Jacq

  Venen? Vidi, vici ermee! Dat gaat je zeker lukken.

 24. Sylvia

  Oh gosch lieve Sanneke toch!
  Wat vervelend dat dit juist nu aan het begin van het schooljaar moet gebeuren. Maar ja ieder moment is k***e. Ik hoop dat de specialist een oplossing heeft.
  Sterkte,
  Sylvia

 25. Ach nee, wat vervelend zeg! En je was ook weer net aan het hardlopen, wat balen zeg! Sterkte ermee….wat een pech!

 26. Lieve lieve San, ik denk aan je. Hoop dat het allemaal weer goed komt. ‘En rap een beetje.

 27. Gerda

  Hee dat was niet de bedoeling! Wat ontzettend vervelend nou weer! Ik denk aan je en hoop voor je dat het snel over gaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s