door de blubber naar het kasteel van dr Faust

Heel heilzaam na een nacht uitgaan: een modderbad. Ik was de enige die laarzen aan had getrokken en kon dus naar hartelust door de modder banjeren tijdens een wandeling door de Bommelerwaard. Mooi daar. Neeltje wilde tijdens het eerste deel van de wandeling ABSOLUUT niet door de blubber, het tweede deel juist ABSOLUUT wel. Ik ga er van uit dat dat de invloed van de duivel was. Want wij maakten een zondagse wandeling naar de plek waar de duivel waarde, of -volgens de natuurlijk zeer betrouwbare kenners– nog steeds rondwaart: het kasteel van Waardenburg, de Stomp.

Wat is het verhaal? De rondreizende chirurgijn dr Faust trok met een tandeloze huishoudster in kasteel de Stomp bij Waardeburg. Hij wilde een manier vinden om dode dingen tot leven te wekken, maar, heel gek, het lukte maar niet. Wat doe je in zo’n geval? Je roept de duivel aan om je te helpen. Wel, de duivel, die zich liever ‘Joost’ liet noemen, zag er wel brood in en sloot een deal: hij beloofde Faust zeven jaar te helpen. Na die zeven jaar zou Faust zijn ziel in moeten leveren. ‘Prima!’ dacht Faust en vermaakte zich zeven jaar opperbest met het treiteren van Joost. Bijvoorbeeld door hem een brug naar Zaltbommel (waar Rinke geboren is) te laten bouwen en ook weer af te laten breken. Na die zeven jaar sleurde Joost, die inmiddels veranderd was in een zwarte poedel, Faust door een raam van het kasteel en slingerde hem zo de hel in. Daar besloot Lucifer Faust te ontzien: dr Faust was zo gemeen, een prima onderwijzer voor aankomende duiveltjes!

De tandeloze huishoudster was Faust natuurlijk ineens kwijt, de enige aanwijzing voor wat er met hem gebeurd was, waren bloedvlekken op de muren, die ze met geen mogelijkheid weg kreeg. En die nog steeds niet weg zijn terwijl ze er al sinds de zestiende eeuw zitten. Hoei, spannend hè?

Wel, ik heb er niets aan ‘duistere krachtvelden’ gevoeld en heb ook geen klappen van een geest gehad, zoals dat daar nog wel eens schijnt te gebeuren. Ik genoot gewoon van het mooie landschap, het fijne gezelschap en probeerde ondertussen niet weg te zakken in de blubber. Er hing een lichte geur van zwavel in de lucht.

Ja, houd elkaar maar goed vast, kind'ren!

Zie ik daar nou een schim achter dat raampje rechts?

Gerrit en Rinke kijken naar een reetje (een kleine ree dus) met het kasteel op de achtergrond.

Rennend reetje

Ach kijk, de sporen van het de ree! Maar wacht eens, de duivel hè, had die niet ook zulke hoefjes? Als hij zich als zwarte poedel kon manifesteren, waarom dan niet als ree?

En hoe we Nisse daarna terug vonden... ieeeeh!

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

8 Reacties op “door de blubber naar het kasteel van dr Faust

 1. Jacomien

  Maf is dat toch… Dit is bij ons om de hoek (onze mini-Rinke is ook in Zaltbommel geboren :-) ), maar we zijndaar nog nooit wezen struinen. Raar fenomeen hè, het mooie van dichtbij zie je vaak over het hoofd.

  • sanneke

   Een goeie plek voor (Morris) Rinke’s om geboren te worden, Zaltbommel. :) Ik zou nog even wachten voor ik er ging wandelen, door die modder krijg je de kinderwagen nooit, maar als het weer een tijdje droog is geweest vooral eens gaan! De kasteeltuin (met kipjes) in het dorp is ook mooi in het voorjaar. Nu was ie ook al bijzonder trouwens: de sneeuwklokjes en rozen bloeiden er gelijktijdig!

 2. Ri

  Oe, leuk. Op stap met de hele familie. Krijg dit weekend visite van 3 jongetjes en hun ouders. We gaan er zeker weten op uit.

 3. Ja hoor, das een schim.
  :).
  Henk moet daar heen. Is zijn hele leven al gefascineerd door dr Faust.

 4. Wat Novy zei.
  (niet dat over Henk; daar weet ik niks van)
  :D

 5. sanneke

  @ novy en herma: heb ik geleerd van die spokenwebsite! :) Ik had natuurlijk ook nog even een foto met een ‘orbje’ moeten verzinnen, daar waren ze daar ook zo goed in: verzin uw eigen spookslot!

  Zorg wel dat Henk een helm op zet als ie daar naar toe gaat, de entiteiten schijnen je nogal graag voor je kop te slaan daar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s