Een uil onder het bed

Op de een of andere manier had Jip het in zijn hoofd gehaald dat hij een logeerfeestje ging geven. Niet dat hij jarig was of zo, gewoon, omdat logeren zo leuk is neem ik aan. Met de lijst aan vrienden die hij wel uit wilde nodigen voorzag ik een nacht voor me waarbij ik de rol van Afke mocht spelen. U weet wel, van Afkes Tiental. De strekking van het boek ben ik vergeten, behalve dan dat het over een moeder met tien kinderen ging. Er gebeurde vast iets tragisch in. Ze hadden honger of zo en dat Afke haar uiterste best moest doen al die mondjes te voeden. Weet ik het, ik was tien toen ik het las. Maar goed. Dat ging mij toch net iets te ver, een tiental. Het draaide er op uit dat Nisse bij buurmeisje Julia ging logeren, buurmeisje Anna bij Jip kwam logeren samen met Luca en dat Neeltje ook voor het eerst een vriendinnetje te logeren had: buurmeisje Eva. Had ik een half tiental.

Het ging best goed met dat halve tiental. Ze lachten zich een breuk om de vertolking van Rinke en mij van ‘De coole cowboy’ van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp, mochten nog een slagroomsoesje en toen, hup, naar bed, want Rinke en ik wilden natuurlijk wel ongestoord de eerste aflevering van Wie is de Mol bekijken. Dat lukte bíjna, de keren dat er een kind naar beneden kwam of dat wij naar boven moesten even buiten beschouwing gelaten. Anna had buikpijn en dacht dat een koud washandje op haar voorhoofd daar de beste remedie tegen was (prima, kind, krijg je dat toch). Neeltje beweerde dat er een uil in haar kamer was, want dat had Eva gezegd. ‘Ja’, zei Eva, ‘echt waar hoor, er zit er een onder het bed!’ Dus suste ik de dames, dat dat toch echt niet kon, een uil onder het bed, dat ze vast een geluid van buiten of van de televisie gehoord hadden.’ Ze geloofden het niet echt, maar gingen toch maar slapen.

Poetsmeisjes

De kleine meisjes in hun bedjes.

Jip en zijn ladies.

'Echt, daar onder het bed zit de uil!'

Toen we zelf naar bed zouden gaan vroeg ik me af waar Pixie was. Ik had nog een foto van hem en mij gemaakt eerder op de avond, maar sindsdien was hij spoorloos.

Een foto die niet helemaal uitgepakt was zoals ik 'm bedoeld had, want zat ie eerst heel lief naast mij, op de foto kijkt Pixie alleen maar verlangend naar boven. Naar boven? Zou ie...?

Uit de kamer van de twee kleine meisjes hoorde ik heel zacht gekrabbel komen. Het was Pixie. Pixie de Uil. Ik geloof toch echt dat Eva niet zo goed ziet als ze haar brilletje niet op heeft. Nou ja, Pixie kan ook wel heel uilig kijken.

Advertenties

22 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

22 Reacties op “Een uil onder het bed

 1. Nienke Bee

  Afkes Tiental was heel lang mijn lievelingsboek! Het ging over een Friese mem die alle eindjes aan elkaar moest knopen om haar 10 kinderen (waarvan 1 lytse poppe die net geboren is) + man te voeden. En ondertussen was ze zoooo lief voor ze allemaal en beleven de kinderen allerlei aandoenlijke avonturen. Ik kan me een situatie herinneren waarbij twee van de meisjes mee mogen naar Leeuwarden, naar het huis waar de oudste dochter werkt voor een rijke mevrouw. En daar krijgen ze rijst met bessensap. Dat aten we vroeger thuis ook wel eens ;)

 2. En dan lees ik dit en moet ik direct denken aan de 3 meisjes in Hoorn, die er ook zo’n leuk en gezellig slaapfeestje van wilden maken..

 3. Eline

  Wat leuk. Al die kindekes. Gelukkig waren het er geen tien. En lief, Neeltje ook een logeetje. De eerste kwam hier pas met vier jaar.

 4. Nienke Bee

  Oh die wil ik weer eens lezen!! We komen gauw eens langs en dan neem ik ’t mee. Nienke (of Nynke?) van Hichtum was trouwens lang getrouwd met Piter Jelles Troelsta, bekende socialistische leider. Ook de film Nynke is gebaseerd op haar leven, behoorlijk heftig.

 5. Wat heeft Jip daar een leuk ridderluik(?) op z’n kamer hangen! Cool!
  Hier ook logeerpartijen! Net de boel weer opgeruimd. Gezellig, allemaal van
  Matrasjes overal.

 6. San, ik vind jouw blog toch zo gezellig – ik ga er zelf ook toch maar weer eens mee aan de gang. Met bloggen. En de foto’s….. word er helemaal warm van binnen van.

  • sanneke

   Hè dank je, Jeanine! Ik kan er niet meer zonder, ’t bloggen, zit al op de zeven jaar inmiddels. Leuk als jij ook weer gaat beginnen!

 7. Haha, ik moet vooral lachen om die lollige pixie die daar zo opzichtig zijn bedoelingen zit te etaleren. En dat ie dan voor een uil wordt aangezien, nouja hij heeft tenslotte ook een hele mooie eh, wildkleur!

 8. Ach ja, buurkinderen. Die zijn hier helaas niet in de straat. Best jammer. Wel een kat die elke dag miauwend voor mijn deur zit (van de buren) en veel studenten. Misschien moet ik die maar ’s op een slaapfeestje vragen. Maar als díe uilen zien, ligt dat vast aan iets anders. En ik ga dus niet kijken wat meisjes in Hoorn of Houten deden dus. Zo.

 9. Afkes Tiental gaven we aan mijn schoonmoeder om aan te kondigen dat haar tiende kleinkind op komst is!! Voor die tijd had ik er echt nog nooit van gehoord, leuk om hier te lezen.

 10. Oh dus hier worden ook logeerfeestjes gehouden alsof het de normaalste zaak van de wereld is om dat te doen. Hier doen we dat ook in de vakanties, vaak heel gezellig, soms om helemaal gek van te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s